Tekenen en Mindfulness

Tekenen als middel om je opmerkzaamheid te bevorderen
Tekenen en Mindfulness sluiten prachtig bij elkaar aan. Door te tekenen ga je zoveel meer zien dan je normaliter waarneemt met een vluchtige blik. Als je tekent wat je ziet oefen je het onbevooroordeeld waarnemen van de werkelijkheid. Niet alleen de werkelijkheid buiten jezelf, maar ook datgene wat zich in jezelf afspeelt. Al je normen bijvoorbeeld over hoe een tekening er uit zou moeten zien. Al je oordelen over de tekening die je gemaakt hebt en misschien merk je dan ook hoe al deze opvattingen jezelf kunnen beperken.

Het opmerken van deze oordelen en opvattingen is een eerste stap op weg naar bevrijding daarvan. Je zult merken dat je tekeningen losser, vrijer en persoonlijker worden naarmate je deze weg vervolgt.

Mijn persoonlijke zoektocht
Als ik terugdenk aan mijn kindertijd, herinner ik mij een meisje dat vaak aan het tekenen was. Op de tafel, onder de tafel of in een hoekje in de gezellige woonkeuken. Verdiept in mijn eigen fantasie, een zoet lief kind.

Toen ik veel later, naast mijn werk als docent, in de geestelijke gezondheidszorg ging werken ging er een nieuwe wereld voor mij open. Hier ging het niet om het maken van mooie tekeningen of mooie schilderijen, hier ging het om mensen met psychisch leed, die door tekenen of schilderen een manier vonden om zichzelf te uiten en pijn te verwerken. Deze nieuwe wereld raakte me diep en ik kwam in aanraking met verschillende therapeutische werkvormen. Met methodieken uit de reguliere geestelijke gezondheidszorg, maar ook met oosterse en met uit Amerika overgewaaide alternatieve vormen van persoonlijke ontwikkeling. Ik ging op ontdekkingstocht en deed heel veel ervaring op, hetgeen mijn leven enorm heeft verrijkt. In 2016 heb ik de opleiding tot Mindfulnesstrainer afgerond en heb ik een manier gevonden om tekenen en Mindfulness met elkaar te verbinden.